top of page
Plantage
 
"Thee is meer dan een drank, het is een vorm van levenskunst....."

Rust en Werk ligt op de rechteroever van de Beneden- Commewijne aan de Atlantische oceaan. Er is geen vaste oeververbinding. Een gerieflijke ca. 30 minuten durende boottocht, via de Suriname- naar de Commewijne rivier, brengt u naar de historische agrarische plantage's van VCM.

Het is een apart moment om de overgang van de Suriname rivier naar de Commewijne rivier te zien. Dat zie je aan kleurverschil van het water en een soort van ‘ribbel’ in het water.

Als u geluk heeft ziet u dolfijnen terwijl u vaart of kijkt naar de mangrovebomen aan de rechterkant van de Commewijne rivier.

Als u naar de VCM plantage's wilt komen kunt u mailen

 

naar: info@da-costa-art.com

 

De VCM plantages hebben zo veel te bieden, van het leren over de strategieen in de wijze van veeteelt en landbouw tot het beleven van de natuur.

Kom en onderga een rijke culturele belevenis die in de loop der tijden hier op de VCM plantages is ontwikkeld.

Geschiedenis
"Thee is meer dan een drank, het is een vorm van levenskunst....."

 

Oorspronkelijk was “Rust en Werk” een koffieplantage die in 1750 is aangelegd door de toenmalige gouverneur van Suriname Wigbold Cormmelin. Een koffiemoederboom is nog een laatste getuige uit die tijd. Hij bezat deze plantage tezamen met de aan-grenzende plantages “Lust tot Rust” en “Einde Rust”. Deze drie plantages werden vaak tezamen “Rust en Werk” genoemd. Er is oa katoen, suikerriet en cacao verbouwd. 
Na de afschaffing van de slavernij kwamen er contractarbeiders naar Suriname om de grote plantages in bedrijf te houden.

De Verenigde Cultuur Maatschappijen N.V. (VCM N.V. ) werd op 30 oktober 1947 opgericht door de vier Jamin broers. De plantage en een aantal anderen werden samengevoegd tot één grote firma met het doel cacao te produceren voor de Rotterdamse snoepgoedfabrikant Jamin en Zonen. 

Familie van Alen heeft de 8 oude plantages in 1979 opgekocht.

*****

Voor meer info: http://vcm.sr/geschiendenis.html

**********

Heden
"Thee is meer dan een drank, het is een vorm van levenskunst....."

Toen de plantages werden geconverteerd van koffie tot suikerplantage, werden de benodigde vaartrenzen gegraven. Een van deze vaartrenzen wordt heden ten dage gebruikt om per boot de met de hand geoogste moringa naar de verwerking te brengen.

De grote sluis is er nog steeds. De oude koffieloodsen en overige bebouwing zijn thans reeds lang verdwenen.

Er staat een nieuw plantage huis. 

Naast de ( nog ) bescheiden Moringa, Zuurzak en Marva aanplant loopt hier een kudde van ongeveer 6000 runderen rond. Het is een aardige mengelmoes van zeboes en op roodbont IJsselvee en Friezen gelijkende runderen. Maar toch voornamelijk Indiase zeboes, die zijn sterk en kunnen het best tegen de warmte en de vochtigheid.

Bij menig rund hangt een vogel rond, de 'kawfutuboy' zoals hij heet in het Sranantongo, het Surinaams.

Van de Javaanse bewoners, ongeveer vijftig gezinnen, nazaten van contractarbeiders begin vorige eeuw, werken er enkelen op de plantage.

 

 De dorpskinderen kunnen naar de openbare lagere school ter plaatse.

  

Regelmatig bezoeken toeristen de plantage.

Voor meer informatie:

info@da-costa-art.com

**********

bottom of page